Siirry suoraan sisältöön

Suomen sisällissota

  • tehnyt
Suomen sisällissota oli merkittävä Suomen tulevaisuuden kannalta.

Suomen sisällissota käytiin punaisten ja valkoisten välillä vuonna 1918 ja se kesti tammikuusta toukokuuhun. Valkoinen puoli sai tukea Saksan keisarikunnan armeijalta kun taas punaisten takana seisoi Neuvosto-Venäjä lahjoittamalla heille aseita. Venäjän romahdettua Suomen suurruhtinaskunta julistautui itsenäiseksi Suomeksi 6.12.1917. Sisäiset jännitteet kuitenkin purkautuivat johtaen tilanteen sotilaalliseen kriisiin. Sota päättyi, mutta virallinen rauhansopimus, Tarton rauha, solmittiin vasta myöhemmin.

Suomen sisällissota päättyi valkoisen Suomen sekä Saksan armeijan voittoon. Tämä päätti Venäjän valtakauden Suomessa mutta siirsi Suomen Saksan valtapiiriin maailmansodan loppuajaksi. Kun Saksa hävisi suursodan, suomalaisten itsenäisyys astui voimaan täysimääräisenä.

Sisällissodan osapuolet

Suomi oli juuri julistautunut itsenäiseksi, kun oman maan kansalaiset ajautuivat vastakkain ja sota alkoi. Osapuolina olivat punaiset sekä valkoiset. Punainen oli vallankumouksen väri ja kaarti olikin tekemässä yhteiskunnallista muutosta sekä vallankumousta. Valkoiset taas olivat hallituksen puolella ja heidän mielestään kyseessä oli vapaussota. Sodat eivät ole pelejä ja leikkejä, vaikka jotain yhteyttä voikin nähdä myös kasinopeleihin. Strategian on oltava kohdillaan kummassakin, eikä hötkyillä kannata.

Suomen sisällissota oli verinen ja vaati uhreja runsaasti. Varsinaiset sotatoimet kestivät neljä kuukautta ja kummankin puolen vahvuutena oli noin 80 000 sotilasta. Suomi jakautui pian kahtia, punaisten Etelä-Suomeen sekä valkoisten Keski- ja Pohjois-Suomeen. Sisällissodassa kaatui noin 37 000 suomalaista, siis melkein puolet sotaväestä.

Mitkä syyt johtivat sisällissotaan?

Syitä sodan syttymiseen oli useita ja luultavasti koko sota oli usean asian summa, eikä johtunut mistään yksittäisestä asiasta. Tässä muutamia sotaan johtaneita syitä.

  • Venäjän keisarikunnan hajoaminen ja Suomen itsenäiseksi julistautuminen
  • Valtataistelu, kuka saa johtaa itsenäistä Suomea
  • Elintarvikkeiden hintojen karkaaminen korkeaksi sekä osan väestöstä jääminen aliravituksi

Miten sota loppui?

Tarton rauha solmittiin vasta vuosia varsinaisten sotatoimien päättymisen jälkeen. Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä vallitsi kuitenkin sotatila näiden vuosien läpi. Varsinainen sota päättyi suomalais-saksalaiseen menestyksekkääseen hyökkäykseen, jonka seurauksena punaisten joukot olivat pakotettuja vetäytymään tai antautumaan. Viimeiset punaisten vastarintapesäkkeet luopuivat taistelusta 5. toukokuuta 1918.

Sota päättyi 15. toukokuuta 1918 kun venäläiset sotilaat vetäytyivät Karjalankannaksella Inon linnoituksesta ja valkoiset miehittivät sen tykkiasemat. Tässä vaiheessa mitään rauhanneuvotteluja tai aselepoa ei allekirjoitettu vaan ne odottivat kunnes Tarton rauha oli ajankohtainen vuonna 1920. Neuvottelut kestivät melkein viisi kuukautta. Sopimuksessa Petsamo liitettiin Suomeen mutta Repolan ja Porajärven kunnat jäivät Neuvosto-Venäjän puolelle.